fredag 27 mars 2009

Fredag,Bishops,Huvudvärk!


Var inne en sväng inom Bishops Arms tidigare ikväll (nyss hemkommen). Var en slags minimässa med svensk mikrobryggeri öl. Kopierat från Bishops hemsida:

Minimässa med Sveriges ölelite! vi får besök av Dugges, ,Nynäshamns, Ocean,Oppigårds....Ett provning paket erbjuds med 5 olika sorter. köpes i baren. Från 16:00.

Drack en Dugges Bollox IPA samt en Kosacken Imperial Stout. Båda två var rätt trevliga, kommer nog upp lite mer utförliga omdömen vid ett annat tillfälle. Klockan 18.00 var det dags för provning. Då jag varken hade pengar till det eller lust då en sjukligt jobbig huvudvärk/feber infann sig sisådär en kvart innan det var dags + en myskväll med flickvännen hägrandes blev det ett enkelt val att kila iväg till bussen och åka hem för den här gången.

Stötte på Patrik som kommenterat min blogg någon gång sådär. Skojj att träffas! Småpladdrade lite om vad som hade druckits under kvällen och så. Intressant att du gillade Warrior Single Hop mer än Simcoe Single Hop faktiskt, tillhör inte till vanligheterna bland dem jag vet som har provat båda. Är du sugen på att ta ett par goda öl på "Shakespeare" en dag så är jag helt klart på!

Sa även morsning korsning till Andersand, Fredrik: Malt Humle Jäst & Vatten , Markus: Bröderna Lindströms Ölkällare. Trevligt värre! Vi får dra ihop en skön provning inom en snar framtid eller vad säger ni? :) Hoppas Bishopsprovningen var bra & Ni får skriva om vilka öl som provades!

tisdag 24 mars 2009

Indien?


Hyllning till Indien? Jajjamensan, Oppigårds Indian Tribute!

Utsed till Sveriges bästa mikrobryggda öl 2008 om jag ej minns fel. Första batchen var på 5.5 %, andra batchen på 6.6 %. Den andra batchen ska bara ha varit på fat fast min flaska var 6.6% den också, märkligt. Har hört från diverse andra bloggare att det här ska vara bra grejer så det var äntligen dags att prova! Kladdade ner några snabba anteckningar:

Ser rätt trevlig ut i glaset lite grumlig orange/koppar färg. Doftar väldigt inbjudande av mycket grapefrukt,tropiska frukter samt en del bitter humle. Nästan lite blommig doft. Lite karamell toner finns där någonstans också. Lovande värre!

Smaken är fylld med grapefrukt,tropiska frukter samt humle. Some piney notes can be found aswell för öva på min Ratebeer recension. En del karamellmalt balanserar upp det hela. Ganska torr och bitter avslutning. En väldigt bra svensk öl att rekomendera för alla svenska "Hopheads"! Nästan lite humlejuiceaktig.

Den klart bästa IPAn har jag provat från Sverige faktiskt. Ruskigt tråkigt att Systemet inte tar in den här då vi verkligen behöver en såhär pass bra humlig SVENSK IPA på över 6% i det ordinarie sortimentet! Eller för den delen lite mer experimentiella öl från vårt kära hemland överhuvudtaget. Systembolaget, var lite mer äventyrliga tack!

3.9 / 5.0

fredag 20 mars 2009

Ölvisholt Lava


Ölvisholt Lava, en smoked Imperial Stout på 9.4% från Island? Svaret är Ja, är den bra? Även här är svaret Ja!
Inte varje dag man provar en Isländsk Imperial Stout alltså,spännande!

Skön svart färg när jag häller upp den här rackaren. Ser väldigt fyllig och inbjudande ut redan här. Doften är ganska söt med en del subtila röktoner,rostad malt,kaffe,choklad,lakrits samt lite läderaktiga toner. En hel del övermogen frukt känns också av.

Smakar nästan som det doftar höll jag på att säga. En hel del lakrits,choklad samt kaffetoner slår emot mig vid det första intrycket. Väldigt söt och kladdig i munnen. Fruktiga toner samt lite rökighet avslutar kalaset. Len och fin i munnen är ett stort plus! Känns nästan lite mer som en Imperial Porter än en Imperial Stout. Väldigt söt och ganska fruktig men ändå med en del rostade toner samt kaffe och choklad.
Prova den här om ni får syn på den! Bara 12 omdömen på Ratebeer,snart 13 när jag har recenserat den. Mycket trevlig bekantskap!

4.1 / 5.0

torsdag 19 mars 2009

Kanada vs Danmark? ( Péché Mortel vs Beer Geek Brunch Weasel )


Druckit båda 3 gånger var och tycker fortfarande att Péché Mortel är den klart godare ölen, någon som håller med eller har någon synpunkt som har provat båda två? Jag som kaffeimperial stout nörd tycker Péché Mortel är mer komplex med trevligare kaffetoner än Weasel faktiskt. Mer balanserad också skulle jag vilja påstå. Åsikter?

Péché Mortel 4.7 / 5.0

tisdag 10 mars 2009

Green Goblin Oak Aged Cider


Cider? Japp var tvungen att slänga ner en butelj av den här senaste jag var på Hansas systembolag bara för skojjs skull. Har sett den stå på hyllan och vart nyfiken på att prova men aldrig blivit av tidigare. Cidern kommer som ni kanske kan se från det aningen pajjiga bryggeriet Wychwood som verkligen diggar sina Tolkienkreationer. Kan det vara något att ha eller är det skräp? Blir en modell kort utläggning här, Wychwood Green Goblin :

Ljusguldig färg med ett litet fräsande försök till skum. Doftar lite ekigt och syrligt med en del gröna äpplen. Ganska distinkt äpplesmak med nästan lite citrustoner inblandat i leken samt en lagom syrlighet. En balanserad sötma binder ihop det hela bra. Relativt torr avslutning. Inget spår alls av de 6% alkohol cidern innehåller. Fräsch och faktiskt ganska trevlig!

3.0 / 5.0

måndag 9 mars 2009

Missat godis!

Har inte haft tid eller blabla att lägga upp speciellt mycket recensioner här på senare så det blir en kort redovisning av vad som har druckits den senaste tiden men inte dykt upp här:

Hair of the Dog Fred 4.3 / 5.0
Nøgne Ø Imperial Stout 2006 4.0 / 5.0
Dupont Avec les Bons Voeux 3.6 / 5.0
Malheur 12 4.2 / 5.0
Liefmans Kriekbier 3.5 / 5.0
Left Hand SmokeJumper 3.6 / 5.0
Nøgne Ø Dobbel IPA 3.5 / 5.0
Oppigårds Spring Ale 3.5 / 5.0
Shepherd Neame Early Bird 3.0 / 5.0
De Dolle Stille Nacht 3.7 / 5.0
Rogue Imperial India Pale Ale (I²PA) 4.0 / 5.0
Gulden Draak 4.1 / 5.0

Intressant att notera faktumet att jag gav exakt 3.5 till Liefmans Kriekbier på European Beer Festival förra året. Blev 3.5 den här gången också. Bör tilläggas att jag inte sneakpeakade på mitt tidigare betyg när jag betygsatte den nu senast. Blev lite paff när jag såg att det var ett identiskt betyg!


Öl värda att några extra rader:

Fred var otroligt söt med massor av caramell,godis samt en skön maltbas med en balanserad humle touch till hela kalaset! Blommfrukt var ett av orden som antecknades fråga mig inte vad det innebär. Förmodligen blommig och fruktig :) Bra!

Nøgne Ø Imperial Stout anno 2006 var en trevlig Imperial stout med en hel del rostad malt och fruktiga toner. Lite kaffebitter och lakrits aktig smak med en del rostad malt och en lite rökig/saltig avslutning.



Malheur 12 är en underbar stark och mörk belgare. Söt så det förslår med massvis av plommon toner och en hel del övermogen frukt. Karamell och ljus choklad kan också hittas. Avslutningen är en aning bitter. 12 %? Märks bara ett tag efter du har druckit upp den ;)

Gulden Draak har jag druckit flertalet gånger. Den här flaskan var lagrad 4a år. Väldigt sött och desert anpassat tycker jag. Nästan lite portvins vibbar!

Mitt-i-månaden släppet


Då var Mitt i månaden släppet klart. Bara 4 öl den här gången och knappast något som gör en superexalterad:

De Dolle Oerbier 330 ml 9,0 % 29.90kr
Rogue Old Crustacean Barleywine 750 ml 11,5 % 139.00kr
Nøgne Ø Dugges Sahti 500 ml 11,0 % 63.00kr


Har provat Oerbier samt Alesmith Mikkeller Stone Belgian Style Tripel Ale tidigare och ingen av dem har hamnat högre än 3.6 om jag inte minns helt fel. Priset är juh otroligt uppskruvat på Alesmith Mikkeller Stone Belgian Style Tripel Ale också (65kr), absolut inte värd den slanten, finns betydlgit bättre/mer prisvärda triplar att tillgå. Nej pessimistisk ( bli inte lurad av namnet!)... Oerbier får man väll ge en chans till då den är betydligt billigare. Slinker väll motvilligt ner en Rogue butelj samt en Sahti också antar jag.

onsdag 4 mars 2009

Brewdog Smokehead


Sitter just nu och zippar på den här skönheten, japp skönhet! En av Brewdogs många "Islay Imperial Stouts"

Färgen är en aning brun/svart med ett minimalt tunnt skum om man ens kan kalla det skum. Det fullkomligt oozar av Islaywhisky ur glaset! Min näsa närmare sig glaset och finner en hel del rökiga toner med mycket tjära,torv,rostad malt samt en skön sötma som binder ihop kalaset. Fantastisk arom!

Hur smakar det då? Jo smaken är i grunden ganska söt faktiskt. Trevlig rökighet, även här finns en del torv,tjära,lakrits,vanilj samt en del kryddiga mat?toner. Nästan lite brännd mat! Alkoholen bränner till lite lätt i avslutningen. Lite fruktig är den också minsann. Väldigt mjuk och fin annars tycker jag. Låg på kolsyra och alkoholen är inte alls så tydlig som jag misstänkte innan jag provade den här. Ganska frisk också. Lämnade inte kvar milda spår på glaset alls... (Jo!)

Tyckte faktiskt att Brewdog Smokehead var ganska lättdrucken om man ens kan nämna det ordet i samma mening som Brewdogs Islaywhisky inspirerade öl?! Det här är bra grejer!

4.1 / 5.0

tisdag 3 mars 2009

Ölkonst 2.0


Pension?

Nej jag har inte gått och blivit gammal och tappat förmågan att uppdatera bloggen! Haft allt för mycket att tänka på senare tid så det har blivit klent med skriveri här. Var juh nyhetssläpp igår, inhandlade följande: (Blir nog ett par Oppigårds så småningom också)

Rogues båda XS öl : Imperial Stouten samt IIPAn. En av varje.

1 st Early Bird som jag förövrigt drack igår, mild engelsk ale med ganska trevligt citrusaktig smak med en del söt malt. Lätt humleton till det hela. Fräsch och småputtrig våröl.

2 st Paradox SmokeHead ( ska bli spännande! )

Har druckit en hel del öl som inte recenserats här på senaste, bland annat godbitar som Hair of the Dog Fred samt Nøgne Ø Imperial Stout. Malheur 12 var inte dum den heller. Dyker nog upp en del recensioner snart iallafall!