lördag 3 januari 2009

Cantillon BlåbærInnan avgång mot middag,förfest,fest på nyårsafton var jag tvungen att fira mitt eget lilla nyår genom att knäppa upp en Cantillon Blåbær. Spännande värre!

Först kronkapsyl sen en skön kork på det. Tvungen att vara försiktig vid öppnandet då den känndes potentiellt livlig men en del kolsyra, men allting gick kanonfint utan en spilld droppe.

Häller upp en liten dos i mitt champagne glas, färgen är lite fadd rubinröd och mörk. Skummet är rosa och fräser till ordentligt då jag häller upp ölet. Ganska stort skum för att vara en lambic!

Doftar starkt av (blå?)bär med en del vinösa,ekiga samt syrliga toner. Man kan omedelbart känna att den kommer vara ganska sur och syrlig när man väll smakar den och det stämmer precis!

Första intrycket är nästan lite småsött men ganska fort övergår det i ett oväder av syrlighet och surhet! Smaken är fylld av ek,bär samt en del citrus. Ganska "funky" också som jänkarna älskar att skriva. Eftersmaken är dominerad av bär men blåbären trodde jag skulle vara betydligt lättare att hitta än vad dem var. Klart dem finns där men kanske inte så mycket som jag förväntade mig.
Skulle nog föredra den här lagrad ett litet tag då jag tror smakerna hade kommit fram betydligt bättre då. Väldigt bra öl redan och en trevlig upplevelse men hade gärna tonat ner på surhet/syrligheten en aning, tycker den dominerar blåbärs och bärsmaken lite för mycket. Skall inhandla en till flaska och glömma bort den ett tag :)

4.0 / 5.0

10 kommentarer:

chrull sa...

Fantastiskt. På öl jag är sugen på att testa är nog den här (och Utopias) högst på listan just nu.

Gyllenbock sa...

Jag har sagt det förr och säger det igen, ni skåningar har det verkligen bra med tanke på närheten till Köpenhamn. För du köpte väl flaskan i Danmark?

Niggze sa...

Japp den finns typ bara på Ölbutikken, tror man kan se det om du förstorar bilden att den bryggs exklusivt för ölbutikken :)

Och ja vi har det ganska bra då köpenhamn är kickass då det gäller god öl!

Fredrik sa...

Detta är en riktigt bra cantillon, har tyvärr bara en flaska kvar, vet du om den finns kvar på ölbutikken=

/Fredrik

Niggze sa...

Fredrik: Senast jag var där(månad sedan) fanns det kvar en del flaskor ja.

David L sa...

Låter verkligen intressant. Ett öl jag verkligen vill prova då jag är väldigt förtjust i den vanliga krieken från Cantillon (som passade mkt bra framåt tolvslaget på nyår efter ett antal humledominerade öl, vin och sådär). Det enda som egentligen biter när man druckit en del innan är något riktigt extremt, och då särskilt lambic tycker jag... även om man kanske bör dricka dem under "seriösare" omständigheter främst ;) Har en flaska Cantillon Kriek kvar i alla fall. Men är det inte som det står på flaskan, att fruktsmaken avtar med lagring? Känns ju inte så superkul, men men :)

Niggze sa...

Fredrik: Korrektion,var där den 22a december och då fanns det kvar en hel del.

andersand sa...

Jag drack denna ifrån en 75'a.. undrar om det gör lite skillnad för min var rund och fin som en ölmage. Den var även stor och väldigt mustig med mycket bärsmak, vattnas fortfarande i munnen när jag tänker på den. Den är slut på Ölbutikken men just nu bryggs en fjärde batch.

Niggze sa...

Andersand: Aaa jag drack juh den på liten flarre, är nog ganska stor skillnad. Ska bli intressant att prova den igen, och igen och igen och sa jag igen?

Weine sa...

Jag noterade att de inte fanns några på hyllan i Ölbutikken den 23 dec när jag var där senast. Nu när detta har bekräftas av andersand är det extra roligt att ha en 75:a som står i skåpet och väntar på rätt tillfälle! :)

Problemet är bara när man ska dricka den? Kanske en vertikalprovning med batch 4? Jag vet inte.... men det är väl det som kallas I-landsproblem?

Sitter nu och smuttar på en Wipe Out IPA innan man tar sig till 3 små rum i gbg. God men lite för tunn för min smak. Skål!