tisdag 3 februari 2009

Brooklyn Black Chocolate Stout


Nej lite paus från pluggandet skadar inte. Läst Behind The Scenes At The Museum hela kvällen känns det som och nu är det dags för ett lägligt avbrott.

Brooklyn Black Chocolate Stout anno 2009 är lite annorlunda än förra årets. Alkoholhalten ligger nu på netta 10% jämfört med förra årets 10,6% som i ärlighetens namn var lite rå färsk. Tyckte 2007an var betydligt bättre än 2008an. Hoppas den här är lite mjukare och bättre än förra årets!

Ölet är givetvis nästintill kolsvart med ett "mediumsized head" som är av en beigh (stavning?) karaktär.

Doften är av en aning söt och alkoholig typ. Man känner av tydliga toner av choklad samt kaffe men det lurar även lite mörka frukter,alcohol samt lite söt choklad/karamell någonstans i vassen. Spännande och lite annorlunda doft för att vara en Imperial Stout! Ganska frisk.

Ölet känns ganska mjukt till börja med i munnen. Sedan tar det fart mot nya höjder av rostad malt,choklad,kaffe samt en del fruktighet och nästan lite banantoner. Lite bittra toner framträder efter ett par sekunder i munnen. Kalaset avslutas med en del alkohol samt lite fruktiga undertoner med en balanserad söt choklad/kaffe avslutning.

Slutsats är att jag förmodligen gillar detta årets färska version lite mer än förra årets faktiskt. Mer balanserad med ungefär samma smaker men inte så alkohol betonad. En väldigt lättdrucken och stabil Imperial Stout som inte riktigt når upp till Stones variant eller Oak Aged Yeti men är fortfarande en mycket bra Imperial Stout!

En liten bit av en underbar Sachertårta ackompanjerade denna Imperial Stout och kombination var alldeles underbar kan jag tillägga. Smakerna "gifte" sig som det så fint heter.

4.1 / 5.0

Förra årets version fick betyget 3.8 / 5.0 när det provades färskt.

5 kommentarer:

Fredrik sa...

Detta är en av dom lite starkare stouterna som jag har lite svårt för, får nog testa en till, kanske jag ändrar mig.

/Fredrik

David L sa...

Låter trevlig. Ska också testa den någon dag :)

andersand sa...

Jag har också hunnit smutta i mig en flaska. Vad jag minns av förra året så var den här också mer i balans. Har en del flaskor som ska läggas undan dock, kan tänka mig att det blir roligare att dricka om det fått "ligga till sig", eller "stå till sig" lite. Saknar vinösitet i färskingarna så..

Niggze sa...

Kalle anka: Aa den blir bättre med lite lagring I'm sure :)

Markus sa...

Tycker precis som du att 08/09 var mycket trevligare än 07/08:an. Jag tyckte den var lite spritig och vette sjutton om det kändes som det blivit något bättre efter närmare ett års lagring.

/Markus