måndag 27 juli 2009

Varför måste söndagar vara så jobbiga?!


Från vänster:

Bells Expedition Stout 06 4.2 / 5.0
Bells Expedition Stout 08 4.0 / 5.0
Dogfish Head World Wide Stout 08? 3.8 / 5.0
De Cam Oude Kriek 3.9 / 5.0
Lost Abbey Veritas 003 4.4 / 5.0
De Cam Oude Lambiek 4.0 / 5.0
3 Fonteinen Schaerbeekse Kriek 4.1 / 5.0
Hair of the Dog Fred from the Wood 4.0 / 5.0
New Glarus Unplugged Iced Barley Wine 3.5 / 5.0
Lagunitas A Little Sumpin’ Sumpin’ Ale 3.7 / 5.0


Spontana reaktioner:

* Bells Expedition Stout 06 var en sjukligt grym zipper, 08an betydligt humligare och inte lika komplex.

* Lost Abbey Veritas 003 skjöts upp som ett pistolskott i taket redan innan korken rördes. Hade knappt hunnit skruva av "cagen" innan korken bara sköts iväg! Hjärtat stannade för 2 sekunder innan jag han stoppa fontänen. Lämnade dock efter sig ett par stänk i taket! Ölet i sig var inte alls speciellt kolsyrat, märkligt nog. Otroligt bra var det dock. Väldigt len och fin med en skön syrlighet och trevliga toner av körsbär, karamell samt en del funk. Otroligt bra balanserad och väldigt svår att inte dricka upp på tok för snabbt!

* Hair of the Dog Fred from the Wood var lite som en nedtonad, mer clean version av den vanliga Fred. Söt och karamellig med en skön subtil ekig ton i bakgrunden. Ganska kryddig samt bitter avslutning med en liten men ack så skön brännande alkohol ton.

* 3 Fonteinen Schaerbeekse Kriek var en trevlig bekantskap. Ganska så ostig lite saltig arom med en del körsbär. Bra balans i syran och skönt tryck i körsbären avslutades med en lyxig torr känsla.

* Dogfish Head World Wide Stout kan nog bli grym om man lagrar den ett tag. Aning het (otippat?!) nu.

* Övriga öl var riktigt bra, förutom kanske New Glarus Unplugged Iced Barley Wine som enbart var helt okej.

* Det var en väldigt trevlig provning, tack Anders x2 !

* Bloggen lär uppdateras lite oftare nu då jag skakat av mig en förkylning som varade i över en månad. Äntligen dags att börja dricka lite goda drycker igen!

måndag 13 juli 2009

Delar av Lost Abbey familjen är här! ( And more! )


Lost Abbey Veritas 003
Lost Abbey Sinners 08
Lost Abbey Isabelle Proximus

Sannerligen rätt snygga flaskor eller vad säger ni?

Förväntningarna är väll hyfsat uppskruvade på de här ölen måste jag erkänna. Väldigt ovanliga alla tre samt ganska hypade!


But wait there is more...!


Den första av Firestone Walkers serie. Som bekant finns även Firestone Walker 11 (XI Quercus Alba) samt Firestone Walker 12.

Vad jag har förstått det är 10an den mest prestigefyllda samt överlägset svåraste att få tag i. Bara genom att läsa trådar om den på Beeradvocate förstår man det. Verkar nästan som vissa går över lik för att få tag i en flaska. Kanske onödigt att säga, men är ganska nöjd över att ha en butelj av den här i min ägo!

Ratebeers text om den:

"Blend of barleywine, imperial stout, imperial brown, and double IPA aged in Old Fitzgerald Barrels.“10”—a limited-edition oak-aged strong ale that commemorates the brewery’s 10th anniversary since its founding in 1996 on California’s Central Coast."

Låter ganska smaskigt va?!

Nu får någon annan ta och byta till sig 11an och 12an så vi kan köra en vertikal huhu ;)

Skål!

fredag 10 juli 2009

Barley Johns The Dark Knight (Returns)


Bloggen har inte uppdaterats så flitigt på senare pga alla möjliga olika ting. Men nu är jag tillbaks och kanske med ett BANG dessutom?!

Barley Johns The Dark Knight (Returns) är världen högst rankade Imperial Porter. Den bryggs av den lilla bryggpuben Barley Johns som är belägen i New Brighton, Minnesota. Jag fick tag i den här godbiten via en trade givetvis. Nåja, nu till biran!

Ser väldigt oljig och fet ut när jag häller den varsamt ur den gigantiska growlern. Omedelbart efter growlern öppnades spreds en härlig doft av bourbon, choklad samt lite alkohol i hela rummet. Väl i glaset var det mer av detsamma med en hel del vanilj, ekiga/träiga toner samt en slags söt toffee doft. En aning karamell ville också blanda sig i leken.

Smaken bjuder bland annat på godsaker som vanilj,choklad,kaffee samt rostad malt. Torkad frukt eller närmare bestämmt plommon tycker jag mig också finna i smaken. Avslutar väldigt bourbonsött med en bastant men skön alcoholsting på tungan. Ganska tunn känsla för att vara så stark men ack så len och fin i övrigt!

På det stora hela en riktigt grym öl som lever upp till hypen! Varning för alla som inte diggar bourbon aktiga öl då detta är sannerligen ett praktexempel på den typen. Tror och hoppas den här godbiten kommer uppskattas på Ölbloggsträffen som äger rum imorgon där jag även har en liten historia om traden/ölet i sig som är ganska, ja vad ska man säga intressant kanske?!

4.4 / 5.0