fredag 25 september 2009

Torsdags provning ( BLOODY HELL! )

Morsning alla öl älskare ( och inte öl älskare om ni läser bloggen mot förmodan :) ) Var ett bra tag sedan jag kladdade ner ett par rader här. Sjukt omotiverad är inte tillräcklig beskrivning på hur otaggad jag har varit på att uppdatera bloggen osv på senare tid. Skola o livet i övrigt tar lite för mycket energi och tid just nu. Hursomhelst så lär det bli ändring på det snarast förhoppningsvis!

I torsdags var det magi i görningen! Värstingprovnings dags på en Torsdag av alla dagar? Självklart! Jag och Anders tog 5an ut till Markus med sjuka förväntningar som bara byggdes upp allt mer under den relativt korta bussresan och babblandet om hur sjuka grejer som skulle provas idag! Väll framme tog det inte många sekunder innan flaskorna ställdes på köksbordet och den första skulle öppnas.

Startfältet såg extremt lovande ut på förhand med 5 ruskigt tunga pjäser för att uttrycka sig milt. Hade inte provat en ända av de här monsterna tidigare vilket gjorde det hela ännu mer kittlande. + Givetvis att samtliga har dugliga ratings både Ratebeer och den andra sidan. Här kommer lite korta intryck/betyg av de olika ölen!



Foothills Sexual Chocolate Imperial Stout
Lost Abbey Isabelle Proximus
Surly Darkness 08
Russian River Beatification
Russian River Temptation senaste batchen

Vi valde att börja med Russian River Temptation

Anteckningsblocket fick redan här ta ordentligt med sune. Väldigt frisk citrus doft till börja med, nästan lite champagne aktig fräsighet i doften. Lite småmysigt disig gulfärg.

Bra tryck i syran med mycket citrus toner är första intrycket. Ganska fruktig. Väldigt frisk samt lite brettig men inte alls så mycket. En aning ek samt jästighet känns tydligt av. Rätt så bubblig i munnen på ett trevligt sätt. Torr och snygg avslutning ger ett stabilt betyg.

4.1 / 5.0


Nästa öl till rakning var den eftertraktade/hypade Foothills Sexual Chocolate Imperial Stout

Kolsvart färg med ett beight skum som ser lite medelmåttigt inbjudande ut. Doften är betydligt roligare med en hel del choklad,kakao, torkad frukt samt små vinösa toner. En lite känsla av tjära finns också där. Intressant och inbjudande doft.

Hyfsat tryck i chokladen i smaken men knappast tillräckligt för att berättiga "Chocolate Imperial Stout". Toffee,karamell,kakao samt en underligande fruktig ton bildar en trevlig smakbild. Det ölet dock faller på är eftersmaken som är på tok för tunn och försvinner relativt fort. En aning tunn munkänsla igenom ölet ger också ett litet minus. Fortfarande ett bra öl. Victim of the hypemachine? Ja delvis.

3.9 / 5.0


Näst på tur var Lost Abbey Isabelle Proximus. Ett öl som länge har stått på önskelistan är det äntligen dags att prova. Med sjuka förväntningar skruvar jag av cagen samt korken och häller upp ölet.

Smått gul/orange färg. Lämnar sjukt nice lacing på glaset bör tilläggas!

FUNKY! Japp, doften är rejält funky med en del ostiga,saltiga samt citrus aktiga toner. Ganska fruktig arom bakom allt funket.

Ljuvlig balans i smaken av en dos syra, en dos funk samt en stor dos fruktighet. Väldigt stilren och otroligt lik belgiska lambics. Kanske en aning fruktigare men minst lika mycket funk samt syra skulle jag vilja påstå. Lite aprikos kan jag känna av som en del av Rätt så saltig och ostig på det där underbara funkiga sättet. Rakt igenom väldigt clean och stilren. Fantastiskt!

4.4 / 5.0


Hur forstätter man med lika sjuka öl? Jo man dricker Surly Darkness 08 givetvis!

Ser trevligt svart ut vid upphällning. Slås direkt över hur sjukt söt doften är! Väldigt sött med en del torkad frukt och en tydlig plommonton. En aning karamell samt vanilj blandar sig också i leken.

Smaken är till börja med lika söt som doften, nästan överjävlig. Balanseras dock fint upp av en rostad ganska bitter avslutning av mörk choklad samt rostad malt. Där emellan upplevs trevliga toner av mogen frukt, choklad samt lite lakrits. Ganska bra men lite ojämn balans i ölet. Väldigt smakrikt och fylligt för att vara "enbart" 10%. Känndes minst lika mastig som t.ex Dark Lord. Väldigt kul att ha provat!

4.2 / 5.0


Sist men givetvis inte minst på provnings schemat stod Russian River Beatification. En av Russian Rivers många högt rankade suröl.

Disig gulfärg. Ser inte speciellt märkvärdig ut egentligen. Dock ser det sjukt mysigt ut när Anders häller upp ölet i kuporna! :)

Rätt så brettig och funky arom med en stor dos av sura citrus toner. Ganska brutalt sur smak av citrus,brett,funk samt en slags exotisk fruktighet. Väldigt uppfriskande och trevligt!

4.1 / 5.0

Efter detta bjöds det på AleSmith IPA samt Rodenbach Vin de Céréale , båda helt underbara!

Tackar Anders samt Markus för en ganska svårslagen provning samt en trevlig kväll! Får göras om igen, igen och igen! Anders har skrivit om provningen här!

Skål!

torsdag 10 september 2009

Blåiga bär

Batch 5 av Cantillon Blåbær Lambik kommer börja säljas om ungefär 2 veckor på Ölbutikken enligt Jeppe. Skiter nog helt i att köpa några flaskor. Eller inte! :)


onsdag 9 september 2009

Ölbutikken Snippet ( Aphrodisiaque! )


Tänkte tipsa om att Ölbutikken nu har fått in världens näst högst rankade Stout enligt Ratebeer. Nämligen Dieu du Ciel Aphrodisiaque ! Även lite andra nya grejer från Nøgne Ø samt Dieu du ciel har anlänt till Köpenhamns förnämsta butik.

Lär inhandlas inom en relativt snar framtid!